Sugárterápiás kezelés fajtái

Többféle hatékony és kevés mellékhatást nyújtó sugárkezelési módszert alkalmazunk daganatos állatoknál is. Önállóan viszonylag ritkán, legtöbbször kombinációkban (sebészet + sugárterápia, sugárterápia + gyógyszeres kezelés, sebészet + sugárterápia+ gyógyszeres kezelés) alkalmazzuk eredményesen.

Milyen módszerekkel végünk sugárterápiát daganatos kutyákon, macskákon?

  • Végezhetünk ún. frakcionált külső besugárzást Kobalt-készülékkel, terápiás röntgennel, vagy újabban lineáris gyorsítókkal, amely során 6-12 alkalommal irányított sugárnyalábban károsítjuk célzottan a tumort.
  • Létezik állatoknál is az ún. brachyterápia, amely során radioaktív implantátumokat tűzdelünk a tumor szövetbe.
  • Állatokon is végzünk kezeléseket radioaktív gyógyszerek segítségével pl. radiojód kezelés, vagy inzulinomás betegek kezelése során.

Altatásban végzik a sugárterápiát kutyáknál és macskáknál? 

Legtöbbször igen, de van, hogy felületes bódítás is megfelelőnek bizonyul. A lényeg, hogy az állat mozdulatlanul feküdjön addig a pár percig, amíg a kezelés tart, így a radioaktív sugárzást pontosan a kezelt területre tudjuk irányítani.

Fáj az állatnak a sugárkezelés? 

Nem, egyáltalán nem. A sugárzás radioaktív hullámai láthatatlanok és fájdalom nélkül hatolnak be a szervezetbe.

Milyen mellékhatásai vannak a sugárkezelésnek kisállatokon?

Legfeljebb helyi mellékhatásokra lehet számítani. A többször kezelt terület felett a bőr kipirosodhat, a szőr kihullhat, de helyi gyulladáscsökkentő, hámosító krémekkel jól kezelhetőek. A sugárterápia befejeztével el is múlnak, bár előfordulhat, hogy a szőr nem nő vissza a kezelt helyre.

Vannak állatoknál szisztémás, az egész szervezetet érintő mellékhatásai a sugárkezelésnek, mint émelygés, hányinger, étvágytalanság?

Nincsenek, a sugárkezelés után is megtartják étvágyukat a kutyák, macskák.