Kemoterápia kutyákabn daganatok, távoli áttétek kezelésében.

Gyógyszeres kezelés, kemoterápia kisállatokon

Megrázó pillanat, mikor daganatot diagnosztizál állatorvosunk kedvenc kutyánkon, macskánkon. Azt is nehéz hallani, hogy kemoterápiára van szüksége. A kemoterápia szóról nagyon sok gazdinak a hányinger, a kihullott szőrzet (haj), rossz közérzet jut eszébe. Az igazság az, hogy háziállatoknál sokkal kevesebb és kevésbé súlyos mellékhatással jár a kemoterápia, mint nálunk, embereknél. Az előzetes rossz érzések, félelmek helyett érdemes megismerni, hogy hogyan működik az állatorvoslásban a kemoterápiás, vagyis a daganat-ellenes gyógyszeres kezelés. 

A legutóbbi időben alkalmazott, új gyógyszeres kezelési protokolok (pl metronomikus kezelés, liposzómás kemoterapeutikumok, célzott/specifikus kezelési módszerek) jóval szelektívebben hatnak, azaz hatékonyabbak, ugyanakkor kevesebb és elviselhető mellékhatással járnak. A pontosan kivizsgált esetekben a gyógyszeres kezelések várható hatásai és esetleges mellékhatásai jól megítélhetőek, így akkor érdemes ezt a kezelési módszert választani, ha a várható hatékonyság jóval felülmúlja a mellékhatások kockázatát.

Hogyan működik a kemoterápia?

A kemoterápiás szerek az osztódó, növekedésben lévő sejteket támadják. A különböző szerek különböző hatásmechanizmussal, módszerrel fejtik ki hatásukat, pl. a gyorsan osztódó sejtek genetikai anyagát, DNS-ét károsítják, vagy megakadályozzák az osztódásukat, stb. Azonban a kemoterapeutikomok, daganat-ellenes gyógyszerek nem tudnak különbséget tenni a nem megfelelően működő, daganatos, rákos sejtek és a normálisan osztódó sejtek között, potenciálisan minden gyorsan osztódó sejt érzékeny a kemoterápiás gyógyszerekre. Ez, az egészséges sejteket is károsító hatás okozza a kemoterápia mellékhatásait mind embereknél, mind állatoknál. Szerencsére a normálisan működő, osztódó sejtekből álló szövetek (mint a bélbolyhok, gyomor nyálkahártyája, szőrtüszők, a csontvelő) képesek az öngyógyításra, ezért a kemoterápia mellékhatásai túlnyomórészt elviselhetőek, illetve a kezelés befejeztével elmúlnak, nem maradandóak.

Milyen betegségek kezelhetőek kutyákon, macskákon kemoterápiás, daganatos sejtekre ható gyógyszerekkel?

  • Önállóan, emberekhez hasonlóan állat betegeinket is vérképző szervi eredetű megbetegedéseit kezeljük gyógyszeres, kemoterápiás protokollok alapján.
  • Sok rosszindulatú tumor jelentkezésekor a távoli áttétek kezelésének egyedüli hatékony módszere a különféle gyógyszerek alkalmazása.
  • A humán onkológiai területén is alkalmazott hatóanyagokat használjuk mi is, de az emberi protokolloktól nagymértékben eltérő kombinációkban és adagolással.

Hogyan használjuk az állatorvoslásban a kemoterápiás szereket?

Az állatorvoslásban a kemoterápiát használhatjuk egyedüli kezelési módként, vagy más kezelési módokkal együtt, például sebészeti beavatkozással, műtéttel, vagy sugárkezeléssel. A kemoterápiát főleg olyan daganatos betegségeknél használjuk, mikor a daganatos sejtek az egész szervezetben elterjedtek, vagy egyszerre több helyen jelenik meg daganatos elváltozás, vagy olyan daganatos elváltozások esetében, amelyeket nem lehet műtétileg kimetszeni, vagyis inoperábilisak. A daganatos elváltozások méretének műtét előtti csökkentésére, vagy a műtét során bent maradt, mikroszkopikus méretű, szabad szemmel nem látható daganatos sejtek osztódásának megelőzésére. Ha szövettanilag igazolt, áttétképződésre fokozottan hajlamos, korai stádiumban lévő daganatot találunk, akkor a kemoterápia segíthet lelassítani a távoli áttétek kialakulását, növekedését a sebészi eltávolítása vagy besugárzás után.

Hogyan zajlik a kemoterápiás kezelés daganatos kutyákon, macskákon?

A kemoterápiás szer adagolásának módja sok mindentől függ: a daganat fajtájától, a betegség súlyosságától, a kezelt kutya, macska, egészségi állapotától. Többféle módon kaphat egy állat kemoterápiás szert:

  • Tabletta formájában, otthon beadva: széttörés nélkül, egyben, gumikesztyűvel kell beadni a beteg állatnak az onkológus által meghatározott időben.
  • Injekciós kemoterápiás készítmények formájában: ezek beadásához fel kell keresnie rendelőnket.
  • Vénásan, infúzióban adandó kemoterápiás gyógyszerek formájában: pár órát, néha pár napot is a kórházban kell töltenie a betegnek, ahol ellenőrizni tudjuk az állapotát, vértesztekkel vizsgálhatjuk belső szerveinek az állapotát. A vénás úton adott szereket az állat lábába helyezett úgynevezett véna-kanülön keresztül adagoljuk. A beavatkozás minimális kellemetlenséggel jár, altatás, bódítás általában nem szükséges.
  • Helyi applikációval: előfordul, hogy sebészeti megoldással kombináltan, a nem-operálható tumor beszűrésével, vagy az ellátó artériá(ko)n történő gyógyszer bejuttatással.

 

Meddig tart a kemoterápiás kezelés állatoknál?

Ez attól függ, milyen daganatról van szó, és milyen stádiumban van az elváltozás- mindig az adott esethez igazodik. Egyes esetekben az állat élete végéig folytatni kell, máskor elegendő pár hetes kezelés, és amíg nem tér vissza a daganat, addig felfüggeszthető a kemoterápia.

Milyen mellékhatásai lehetnek a kemoterápiának kisállatoknál? 

Ahogy korábban már említettük, a kemoterápia mellékhatásai állatoknál kevésbé súlyosak és gyakoriak, mint embereknél. Becslések szerint csak a kemoterápiás szerekkel kezelt állatok 5 %-át érinti. Ennek az az oka, hogy náluk alacsonyabb dózisban kevesebbféle daganat-ellenes szert használunk.

A legérzékenyebb szövetek a bél nyálkahártya, a csontvelő és a szőrtüszők. Leggyakoribb mellékhatások lehetnek a különböző súlyosságú étvágytalanság, hányás, hasmenés. Sok esetben nagyon enyhék a tünetek és maguktól vagy egyszerű otthoni kezeléstől (hányás csillapítók, bélfogók) megszűnnek. Ritkán előfordulhat olyan súlyos hányás, hasmenés, amely kórházi kezelést igényel. Sokszor ezek a mellékhatások nem azonnal jelentkeznek, csak a kezelés utáni 3-5-ik napon.

A csontvelő szuppresszió, a csontvelő csökkent működése okozhat fehérvérsejtszám csökkenést, ami a fertőzésekre való fokozott érzékenységben mutatkozhat meg. A fertőzés általában nem kívülről, hanem a kezelt állat saját szervezetéből jön: a belekben, a szájüregben, a bőrön található baktériumok, gombák okozzák. A súlyos fertőzéseket kórházban, intenzív kezeléssel tudjuk legyőzni, amely vénásan kapott infúziót, antibiotikumot jelen. Ha olyan kemoterápiás szert használunk egy betegnél, amelyről tudjuk, hogy csontvelő károsító, akkor célszerű a kezelés után néhány nappal vérvizsgálatot végezni. Ha a vérképben alacsony a fehérvérsejt szám, de az állat jól van, akkor szájon át szedhető antibiotikumokkal megelőzhető a fertőzés. A további kemoterápiás kezelést is a vérkép változásaihoz tudjuk igazítani. A csontvelő károsodása vérlemezke szám csökkenést is eredményezhet, aminek következtében nő a vérzékenység illetve kisebb, nagyobb vérzések jelentkezhetnek. Az anémia, vagyis a csökkent vörösvérsejt szám sokszor a daganat okozta komplikáció, nagyon ritkán van vörösvérsejtszám csökkenést okozó mellékhatása az állatorvosi kemoterápiás szereknek.

A drótszőrű, vagy nem vedlő kutya és macskafajták, mint a terrierek, uszkárok,  szőrtüszői különösen érzékenyek lehetnek a kemoterápiára. a szőrtüszők károsodása és így a kopaszodás leginkább a pofatájékot és a farkat érinti. Macskáknál legtöbbször a bajusz és a szem feletti hosszú érzékelő szőrök hullanak ki. A szőr a kezelés végeztével kinő, de eleinte megváltozhat a színe és a minősége.